Een eigen stichting beginnen: 5 dingen om te weten

Heb je een goed doel voor ogen, iets sociaals of iets waar je echt in gelooft? In dat geval kun je daarvoor een stichting starten. Dit kun je alleen doen of samen met anderen. Als de stichting geld verdient, gaat die winst direct naar het steunen van dat goede doel. Samen met een accountant stichtingen laat je de zaken goed verlopen. Zij kunnen je voorzien van advies en begeleiding. Hier zijn alvast 5 dingen om te weten als jij een stichting wilt beginnen.

Doel van een stichting

Een stichting wil vooral iets goeds doen voor de samenleving, zoals het helpen van mensen of het steunen van een belangrijk idee, zonder daar geld aan te willen verdienen. Dit houdt in dat als er toch geld wordt verdiend, dit geld wordt gebruikt om het goede doel te bereiken. Voorbeelden van dit soort organisaties zijn Amnesty International of Humanitas, die met donaties, erfenissen en subsidies hun doelen proberen te halen.

Organisatiestructuur

Anders dan bij verenigingen, heeft een stichting geen leden. Dat betekent dat je geen vergaderingen met leden hoeft te houden om besluiten te nemen. Een stichting wordt gerund door een groepje mensen (het bestuur), die soms gecontroleerd wordt door een aparte groep (Raad van Toezicht). Dit bestuur zorgt ervoor dat de stichting goed loopt en haar doelen bereikt.

Oprichting en registratie bij de KVK

Wil je een stichting beginnen? Je moet dan bij een notaris een officieel document (een notariële akte) laten maken. Hierin staat wat de stichting wil bereiken, wie er in het bestuur zitten en hoe beslissingen worden genomen. Nadat je stichting officieel is opgericht, moet je deze ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). De kosten voor het opzetten van een stichting liggen meestal tussen de 400 en 1000 euro.

Administratie en belastingen

Een stichting moet, omdat het een officiële organisatie is, altijd netjes haar boekhouding bijhouden. Afhankelijk van hoe groot en actief de stichting is, kan het zijn dat ze elk jaar ook een financieel verslag moet inleveren. De kosten voor het bijhouden van deze administratie zijn meestal tussen de 600 en 1800 euro per jaar. Als een stichting geen bedrijf runt, hoeft ze geen belasting te betalen. Maar als ze wel zakendoen en winst maken, moet er vennootschapsbelasting over die winst betaald worden. Laat je altijd adviseren door https://www.stolwijkacc.nl. Zij weten hier raad mee.

Aansprakelijkheid en bestuur

Een stichting beschermt de mensen die het besturen normaal gesproken tegen persoonlijke schulden van de stichting. Maar als ze hun werk niet goed doen of slordig zijn, kunnen ze toch persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor die schulden. Sinds 1 juli 2021 is de wet strenger geworden voor bestuursleden door de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR), waardoor ze sneller persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Het bestuur mag officiële beslissingen nemen en kan anderen de bevoegdheid geven om namens de stichting te handelen.